Hoppa till innehåll

Kinesisk medicin & Taiji Quan

08 november 2009

Lördag eftermiddag tog jag mig iväg på föredrag på Kraftkällan i Uppsala, det var två talare som delade upp ämnet men samtidigt knöt ihop det. Det rådde en härlig o kärleksfull stämning i salen o jag fylldes med kraft o energi.

Till en början handlade det om att kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur, därefter knöt nästa föredragshållare ihop denna kunskap med historien bakom taiji men även om utövandet. Vad kom jag då fram till av att lyssna på detta:

  • Kinesisk medicin är så oerhört komplex, vi här i väst får bara se o ta del av fragment men tror då att vi har sett allt.
  • Ofta är de olika delar vi får se/ta del av tagna ur sitt sammanhang, då missar vi det väsentliga – visheten o kunskapen bakom.

Det är det enda jag hittills lyckats formulera, mycket väcktes i mig. Nya tankar tar tid att hitta sin plats för att få gro. En bild som M* fick mig att visualisera då han pratade gav mig mycket, jag använder citat men det är inte ordagrant utan vad jag förstod o såg inom mig:

Människan bör vara grundad i jorden men sträcka sina armar mot solen – se sig som ett träd med rötterna i myllan.  Trädet låter vinden leka i det, blåsa i det o ibland vina o storma utan att säga nej till den.  På samma sätt bör människan tillåta vinden (som representerar känslorna) att blåsa i sitt liv.

Detta yingyangvar viktigast för mig idag. Jag som älskar träden, älskar vinden men räds vissa av mina egna känslor. Jag behöver öva mig än mer att känna de känslor som passerar, likt moln på himlen – eller som vinden i trädet, i mitt dagliga liv.

Jag är van att visa min yang sida utåt, den kraftfulla sidan med mina starka känslor, medan jag omedvetet döljer min mjuka o sårbara sida, min sorg o min rädsla att inte duga.

Det är en del av mitt sociala arv, men nu är jag medveten om detta sedan en rätt lång tid o processen är igång att utveckla dessa sidor i mig, att stå upp för hela mig. En dag i taget –

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: