Hoppa till innehåll

Det västerländska kvinnoidealet

04 november 2009

Då jag läser om denne tyske plastikkirurg som var så missnöjd med sin fru att han gjorde om henne. Nu, många operationer senare, stämmer hon med hans ideal. I framtiden behöver hon bara en eller annan ansiktslyftning. På bilden står han med måttbandet runt hennes midja… jag inser att det är en fotograf som bett honom om detta för att få en säljande bild, men ändå. Artikeln kan du läsa i sin helhet här. Jonas H Svensson har gjort en bra sammanfattning av inläggen i ämnet här, som vanligt orkar jag inte läsa alla inlägg… jag vet jag är lite lat men jag läste tillräckligt för att inse att majoriteten tycks tycka att detta är OK. Några tycks vara inne på mitt spår nr 1 här nedan…

Två saker slår mig:

Mannen har endast korrigerat sin näsa – i övrigt tycker han sig vara perfekt (?) Ingen badbyxa på honom, är han lika hunkig som hon är bikinisexig? Hur kommer det sig att det är kvinnokroppen som inte duger? Min jämställda ådra vädrar blod – mansblod. Ska kvinnokroppen justeras ska även manskroppen justeras! Sätt igång – gör en hunk av denna läkare. Hunkar kan ju vara snygga att se på (men att leva ett liv med en…. nej tack).

Jag skrev nyligen ett inlägg i debatten för eller emot Hijab  i vårt svenska, eller västerländska, samhälle. Rubriken var Hijab kädstil kontra kroppsfixering. Jag bär inte hijab o är inte muslim, o det är inte poängen i detta. Om jag fick välja mellan att bli denna läkares offentliga sexbomb, skapad av mannen – Gud själv – eller att bära Hijab, vilket sägs vara för männens skull  – så att de inte kan bli attraherade av kvinnlig hud. I detta val skulle jag välja Hijab, självklart o utan tvekan, då är jag fortfarande mig själv, min egen kropp o den ifrågasätts inte.

Ingen man ska ta sig friheten att se på min naturligt vackra kvinnokropp, märkt av barn o år o säga att den inte är vacker nog att leva i o älska. Vi är alla vackra nog att leva o älska precis som vi är!

Skulle vårt samhälle styras över än mer till denna kroppsfixering så ber jag att få låna lite av den muslimska traditionen. Då vill jag skydda mig själv från att ses som objekt, må vara kvinnoobjekt, operationsobjekt eller sexobjekt. Då vill jag skyla mig med en hijab. Nu är jag snart 40 så risken är inte stor att någon skulle se mig som ett objekt o vilja använda mig i dessa syften 😉

Jag är seriös i denna tankegång. Hellre Hijab än en mans objekt, men Hijab för min egen skull.

Samtidigt – jag önskar, tror o hoppas att både kvinnor o män i framtiden inser att de duger som de är, att vår västerländska kroppsfixering inte gynnar någon annan än de som tjänar pengar på detta. Att värderingarna med tiden vrids mot sundare o mänskligare synsätt, att vi alla duger precis som vi är!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

One Comment leave one →
  1. 04 november 2009 19:46

    Jag kan inte riktigt låta bli att fundera hur det skulle kännas att vara i ett sånt förhållande? Att känna att man liksom inte riktigt duger som man är… Lite sorgligt, faktiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: