Hoppa till innehåll

Skammen att vara sjuk

03 november 2009

Att vara sjuk har aldrig varit OK i min familj, att känna sig sjuk är än värre. Att uttrycka att man känner sig sjuk har alltid gett skam tillbaka, aldrig omhändertagande. Objektivt sjuk kan gå, typ  brutit benet eller en operation. Subjektivt sjuk typ huvudvärk/migrän är betydligt svårare o blir fnyst åt. Att känna sig utmattad, slutkörd, deppig finns inte på kartan…

när jag inte orkar längre tecknad bild kopiera

Jag vet att min mamma gjort så gott hon kunnat o att hon i sin tur präglades av sin evigt sjuka mamma. En mamma som faktiskt var sjuk men som med tiden även blev ”nervklen” som det hette på den tiden, därmed skammen antar jag. Jag vet att min mamma bär på samma skam o en stor ambivalens då hon själv blir sjuk eller har perioder med deppighet.

Nu bor jag ju inte med min mamma sedan över tjugo år, jag är mamma själv o en vuxen kvinna. Ändå sitter detta kvar i mig, inpräglat på djupet. Jag har svårt att söka hjälp av vården, svårt att ringa till jobbet o sjukanmäla mig, svårt att ta mig själv o min kropps uttryck på allvar. Jag känner mig fånig, i underläge, skamsen, lat – inga bekväma känslor.

Farsan mitt i livet beskrev kortfattat o bra det jag upplevt den senaste tiden i detta inlägg, jag kan inte låta bli att citera honom:

…egentligen var jag slutkörd. Inte utbränd. Bara lite sotig på händer och i huvudet.

Jag borde ha sett varningstecknen: nästan maniskt konsumerande av information, kontaktsökande utan plan, virrighet och svårighet att se framåt och planera, håglöshet och trötthet.

Jag har sett varningstecknen. Men min skam över att inte vara i toppform gör det än svårare att ta på allvar, tills kroppen säger ifrån helt. ”Då man inte lyssnar på sin själ (sitt själv) ser kroppen till att man blir tvungen till det”.

Där står jag nu o jag HAR ringt till jobbet o sjukskrivit mig. Men skammen gnager…

En dag i taget-

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer leave one →
 1. Nadina permalink
  03 november 2009 12:03

  Hejja mamma! Du gör helt rätt i att stanna hemma. Du är mer än värd att få unna dig ”lyxen” att vila, sova, läsa, slumra, promenera, fota höstlöv och dansa till löjlig musik i vardagsrummet! Jag hoppas du nu håller ut hela veckan utan att det börjar krypa i kroppen på dig.. och om det, vilket det med stor sannolikhet kommer att göra! Jag känner ju dig.. så skulle det inte alls skada att förtränga känslan av ”onyttig Görel” ! =)

 2. 03 november 2009 23:11

  Hej på dej! Blir lite orolig för dig…hoppas det ”bara” är en förkylning och inget annat…vet hur du känner. Jag är likadan! vägrar sjuka mig. Måste mer eller mindre vara halvt medvetslös annars så tar jag mig till jobbet. Såg på mejlen idag att du är borta hela december oxå!! Det visste jag inte! Tomt utan dig på jobbet 😦 Krya på dig! Ta hand om dig, du ska räcka länge!

  Kramar från mig!

  • 03 november 2009 23:23

   Hej goa du, tack för omtanken 🙂

   Hay que ponerle atencion al alma si no el cuerpo a uno le llama la atencion…. o detta missade jag förstås igen….så det var vad den gjorde. Det är ju just så, jag vill räcka läääänge!

   Inte visste jag att jag ska vara borta hela december från jobbet !?! Hela november bara 😉 Du är väl kvar i december??

   Kramar till dig o gänget!

 3. 04 november 2009 00:28

  Entiendo y tienes toda la razon!

  okej…för snellman skickade ut ett mejl om att vikarierande ssk under november och december är blablabla *minns inte namnet* så hörde jag nått om att du skulle gå utbildning typ december oxå. men jag är kvar 😉

  kram!

 4. 04 november 2009 19:44

  Det låter som du verkligen ”behöver” få vara sjuk. Känna dig krasslig utan att behöva skämmas. Jag vet att det är många som känner som du, men jag hoppas du får chans att vara ”lite ynklig” också mitt i alltihop! Kram! ♥

 5. 08 november 2009 09:39

  Hej goa vän,

  Tack för att du finns!
  Jag ynkar på …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: