Hoppa till innehåll

En nygammal dator

27 oktober 2009

Jag skrev ganska nyligen om att jag lämnat in min dator till en liten firma för att byta moderkort då datahaveriet var nära förestående. Tänk om allt kunde gå som man vill ibland. Jag bad dem byta moderkort men killen sa att han testat datorn gång på gång o inte hittade något fel, han bytte INTE moderkortet men felsökningen kostade 150 spänn. (Som att gå till doktorn då man känner sig sjuk o han säger att alla prover är bra så du inbillar dig nog bara)

Nu var det ju inte så att jag inbillade mig, att datorn var sjuk alltså. Den fortsatte precis som tidigare o det blev värre. En sen kväll i förra veckan drog jag ur alla kablar o satte mig på golvet men mina två hemma byggen, den ena som min vän L* byggt o en lite nyare som jag byggde till dottern för ett par år sedan. Min tanke var att av två halvhavererade burkar bygga en hel o bättre.

Bra idé om man har en mindre dataverkstad hemma, med reservdelar o kompatibla kablar o adapters o annan teknik  – ingen bra idé om man är en vanlig sjuksköterska som vägrar inse sina tekniska begränsningar. Framåt ett-tiden på natten  gav jag upp, då blödde jag på några fingrar, hade upptäckt att även om jag monterade över hårddiskarna så räckte inte portarna till, o moderkortet hade bara uttag för en kabel av den sorten som passar i denna äldre variant av hårddiskar *suck* – bara att ge upp mitt projekt.

Jag fick bita i det sura äpplet o åka till datafirman igen, med två burkar denna gång o ett helt papper med instruktion över vad jag ville ha gjort o vad jag ville ha ogjort. Jag fick snabbt revidera lite i min plan pga tekniska svårigheter men sen gick det vägen, de skulle uppfylla min vision.

Idag var jag o hämtade min nygamla burk, skapad av de två gamla, o lite reservdelar till framtida datahaverier. Efter att ha betalt, vad byggsatsen till en ny dator skulle ha kostat (?) så kom jag då hem o pluggade i alla kablar igen. Så kom då nästa roliga överraskning, som egentligen var ett ”smart drag” av mig för att spara lite pengar, de hade installerat Ubuntu i burken. Vilket var vad jag kläckte ur mig i ett svagt ögonblick att de kunde göra.

Hur fan gör man sig av med Ubuntu? O hur sjutton fungerar det? Jag har i och för sig en längre tid tänkt att jag ska installera ubuntu parallellt med XP för att lite i taget lära mig hur det fungerar. Jag gillar ju egentligen inte allt med Windows, med Microsofts monopol, med virus riskerna o med att hela tiden behöva mer RAM minne. Det är ju sånt man slipper med Ubuntu som är helt gratis o dessutom finns ju alla program att tanka hem helt lagligt från nätet. Men jag hade inte tänkt övergå till detta så drastiskt, utan att kunna välja fritt o växla mellan operativsystemen…

Så nu sitter jag här med laptopen i knät o väntar på att ominstallationen ska gå igenom o bli klar. F*n vet vad jag gör om det inte går vägen… ringer L* i Gävle o grinar sannolikt o ber om proffs hjälp.

Nu är det klart, lite deppigt är jag något gick aningen snett, jag tappade innehållet på en hårddisk ca 70 GB material. Jag hade gjort backuper innan o ärligt talat vet jag inte exakt vad jag tappat bort, men bara känslan av att jag på något sätt fipplade bort det tär i mig 😦  Nu är burken användbar igen åtminstone, några timmars jobb till här o där så ska jag nog snart känna igen mig o ha allt jag behöver. Undrar hur jag egentligen klarade mig innan jag datoriserade mig o mitt liv…

Vill du ladda ner Ubuntu till din dator? Här hittar du mer info om operativsystemet o här hittar du ned laddningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: