Hoppa till innehåll

Vaccinera utan tillgång till läkare?

25 oktober 2009

Jag har försökt lägga ner min oro i ämnet, tänkt att jag ska ju ändå snart iväg o gå kurs o slipper nog eländet, men nu har den aktualiserats igen. Min dotter har nu fått sin första vaccination o hon berättade hur det var upplagt på hennes arbetsplats. Dessutom fick hon feber o frossa av vaccinet – något som ingen vill ha inrapporterat… konstigt…

Jag vet att Uppsala kommun nu är i full gång o vaccinerar sin omvårdnads personal. Jättebra! De har en läkare som ordinerar vaccinet o skriver under ordinationen, denne är dessutom tillgänglig i byggnaden hela tiden – ännu bättre. Jag har ju tidigare hört mig för både på landstinget o i företagshälsovården, ingen sjuksköterska jag pratat med skulle kunna tänka sig att vaccinera utan att det finns läkare i huset. Bra, de sätter ner foten, de vet vad som gäller – patientsäkerheten främst.

Hur f*n kommer det sig då att min arbetsgivare kan kräva o ta för givet att jag o mina kollegor ska vaccinera utan att läkare ordinerar vaccinet, utan att läkare är närvarande i byggnaden – OM en allvarlig allergisk reaktion skulle uppstå hos någon som blir vaccinerad.

Den i sjukvården mest fruktade reaktionen vid influensavaccinering är en stark allergisk reaktion som i värsta fall kan leda till chock och dödsfall. Därför måste alltid finnas beredskap till snabba räddningsinsatser där vaccinationer genomförs.

Citat ur SvD Hur farligt är vaccinet?

Vi har påtalat detta för vår chef, att vi som sjuksköterskor har ett professionellt ansvar att säga nej då vi inte kan garantera en god o säker vård. Chefen tycks tycka att vi då ”arbetsvägrar”, hon förstår inte vad vi pratar om  ”- det är ju bara att vaccinera”.

Ansvaret faller på den som utför vaccinationen, den som skriver under ordinationen o sen sätter sprutan i armen på patienten/kollegan. Jag har inte formellt rätt att ordinera vaccin till någon, även om arbetsgivaren gjort alltför att kunna kringgå detta faktum.

Jag måste få ta mitt professionella ansvar o säga nej då jag inte känner mig säker i att hantera en akut allergisk reaktion utan att kunna larma läkare som snabbt kan ge ordinationer, vilka jag kan utföra. Jag kan inte garantera mina patienter en god o säker vård i detta avseende, inte heller de kollegor som jag sätts att vaccinera kan jag ge garantier. Frågan är då vad som händer om vi ”arbetsvägrar” o kräver läkarordination o läkarnärvaro… får vi då sparken? ses som olämpliga arbetstagare? illojala mot verksamheten?

Det känns inte bra, inte tryggt, inte OK. Vad säger socialstyrelsen? Ingenting… de hänvisar till vår arbetsgivares beslut. Tyvärr tror jag att det knappast håller i rätten OM något skulle hända, då faller legitimationen platt till marken – då kommer den drabbade att få höra att varje sjuksköterska MÅSTE ta sitt ansvar o säga nej då patientsäkerheten riskeras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: