Hoppa till innehåll

Skolavgifter o klassamhället

24 oktober 2009

Jag har följt debatten om skolavgifter, dolda o öppna,  lite på avstånd. Inte riktigt haft tid att hålla koll på allt som skrivits i tidningar o bloggar. Tonårsmorsans blogg har varit min guide ut i ämnet ännu en gång. Hur den kvinnan orkar o hinner ha koll på allt o skriva om allt övergår som alltid mitt förstånd. Idag tipsar hon om ett par artiklar i expressen. Det är en tidning jag av princip aldrig köper, lika lite som aftonbladet. Förresten tar jag mig sällan råd att köpa någon tidning alls… Kvällspressens journalistiska kvalitet har en hel del övrigt att önska i mina ögon. Men faktiskt, nu har de skrivit om något bra o framför kloka tankar – Grattis Expressen, ni har äntligen överraskat mig!

Artiklarna jag läst är:

Det gläder mig att någon äntligen startat en debatt i detta ämne. Satt ord på all den skam vi ”fattiga” ensamstående morsor o våra barn -tillsammans med arbetslösas barn, sjukskrivnas barn,  flyktingars/invandrares barn, socialbidragstagares barn med flera – fått utstå i skolan.

Skolan speglar samhället i stort, men även hur vi vuxna ser på o bemöter varandra avspeglas i våra barn. Barn bygger upp samma hierarkier o sociala graderingar som de ser sina föräldrar bygga upp, dessutom hör de vad de egna föräldrar pratar om. Det pratas om allt o alla o gärna om de som inte är som man själv… o det är oftast lättare att prata om grannfamiljens eventuella problem än att reda ut sina egna.

Skolan är ju en spegel av samhället. När klyftorna ökar och människor slås ut går ofta deras barn samma öde tillmötes i skolan.

Det gläder mig att det finns rektorer (som beskrivs i den första artikeln) som står upp för de svaga grupperna, som har tänket o viljan till något annat, som går mot strömmen.

Jag minns föräldramötena, jag minns de rika föräldrarnas ord o minspel, jag minns mindervärdes känslorna o jag minns min protest. Den som inte har pengar o social status ska inte heller ha rätt att uttala sig – vilket jag förstås alltid gjorde ändå. Jag är inte en kvinna som står där ”med mössan i handen”, vilket borde tillkomma mig om man ser till mitt arbetarursprung.

Du ska inte tro att du är någon, du ska inte gnälla och du ska framför allt inte hävda att du inte har råd. Det är nämligen fult, då förstör du stämningen för alla rika och glada.

Jag är sprungen ur arbetarklassen o stolt! Jag ser mig fortfarande som arbetarklass, trots att jag är akademiker med fyra år på högskolan. Jag ställer mig fortfarande på barrikaderna o höjer min röst om o då jag upplever att man trampar på någon svagare eller utsatt. Jag hävdar fortfarande rätt ofta, att jag inte har råd. Det är fortfarande en del av min vardag att snåla o tänka ekonomiskt o det kommer sannolikt alltid att vara så. Detta med dolda skolavgifter o de rikas intolerans mot de svagare grupperna i vårt samhället ser jag som en ren klassfråga.

Dessa kostnader skulle folk ha tänkt på innan de skaffade barn och satte dem i skolan!

Den söta kommentaren har jag hört många gånger genom åren i olika varianter. Jag hade ingen plan att hamna i ekonomiskt utsatt läge då jag var tonåring. Jag blev förälder tidigt då jag valde att ta ansvar för min graviditet. Jag hade inga föräldrar som kunde hosta upp en ekonomisk trygghet för mig eller försörja mig o min familj genom mina studier. Jag har fått kämpa för det jag har idag, en dag i taget, o mina barn har fått följa min kamp. Detta lär man sig som barn sprungen ur arbetarklassen, att ta eget ansvar.

Men vi lär oss något mer o betydligt större  som de rika sällan förmår lära – vi lär oss solidaritet med de svagare o de utsatta. Vi lär oss att stå upp för våra rättigheter samtidigt som vi fullgör våra skyldigheter. Vi smiter inte undan, vi väntar oss aldrig att pappas plånbok ska öppnas. Vi lär oss att kämpa då vi ofta upplever att vi slåss ur underläge. Det är på gott o ont – men:

Jag skiter blankt i om jag förstör stämningen för de rika o besuttna, jag har aldrig kunnat hålla käften då man trampar på de svagare eller utsatta – o jag hoppas förbli sådan livet ut!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: