Hoppa till innehåll

Homokärlek kontra homofobi

22 oktober 2009

Jag har en längre tid nu tyckt mig se en allt öppnare attityd i samhället, alltfler homosexuella vågar visa att de hör ihop. På gator o torg, kvinnor och män som håller varandra i händerna. I badhuset sitter de o myser som vilket annat kärlekspar som helst – precis som det ska vara. I lugna favoriters morgonflirt i början på veckan, en tjej som sände en flirt i radion till sin blivande fru.

Jag blir så glad. Jag känner mig stolt att få leva i detta samhälle som öppnar upp, där homosexuella öppet får o vågar visa sin kärlek. Så vill jag att det ska vara – alltid. Kanske är det mina ögon som förändrats (?) Jag hade lite funderingar kring att komma ut ur garderoben inför årets pride. Sen då jag väl deltog i prideparaden så fick jag nya tankar, sanningen om heteronormen drabbade mig.

Efter att ha varit i Stockholm en dag o omkring mig sett alla stolta homosar kanske mina ögon öppnades även för att se dem här i Uppsala, se o glädjas – ge ett uppmuntrande men respektfullt leende. Jag är stolt över er!

Tonårsmorsan skrev idag på temat i sitt inlägg all you need is love om att homosexuella nu får gifta sig i kyrkan. Det är bra, ett steg i rätt riktning. Sen innebär det inte att alla dörrar öppnas på en gång o framförallt inte att homofobers attityder förändras över en natt. Men det är en början.

Förra helgen lyssnade jag på Jonas Gardells ljudbok Om Jesus där han säger följande i ämnet:

book16big

Det sägs att det bara finns två orsaker till allt:  Kärlek o rädsla. Det du gör gör du antingen i kärlek eller av rädsla – inget annat finns. Av kärlek växer du o de du handlar mot i kärlek. Av rädsla krymper du o din nästa. Det är just så enkelt o just så svårt – sedan är det upp till dig. Du måste själv öva dig i att känna igen vad kärlek är och vad rädsla är, detta är en tumregel du kan hålla dig till.

Kristendom handlar alltid om kärlek. Homofobi handlar alltid om rädsla. Att vara honomfob och kristen går därför inte ihop. Däremot går det alldeles utmärkt att vara homosexuell o kristen.

Gud är kärlek, du är skapad o älskad just så som du är – var inte rädd

Tack Jonas Gardell för detta, det var en underbar bok att lyssna på. Så mycket nya tankar för mig att ta del av, värdera, reflektera över, grubbla kring. En process sattes igång i mig som kommer att fortgå länge, säkerligen kommer jag att lyssna på boken fler gånger. En underbar slutkläm kom han med, som satt klockrent i mig:

Min gud är de utsattas gud, kvinnornas gud, de homosexuellas gud. Min gud är de mobbades gud, de lidandes gud, de maktlösas gud. Jag förklarar krig mot den andra guden.

Jag kan bara instämma. Jag har samma Gud som Jonas Gardell – utan att, numera, bekänna mig till någon särskild religion. Även jag förklarar krig mot den andra guden. Homofober, oavset religionstillhörighet har sannolikt inte denna känsla, eller ens samma gudabild…

Här kan du läsa ännu en blogg på temat som jag uppskattade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

One Comment leave one →
  1. 22 oktober 2009 19:06

    Oj, vilket jätte-jättebra inlägg!! Önskar jag skrivit det själv, haha… Gardells ord är starka och så sanna!! ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: