Hoppa till innehåll

Hijab klädstil kontra kroppsfixering

22 oktober 2009

Jag har läst runt lite i ämnet slöja i bloggvärlden, funderat, reflekterat – vad tycker jag? Återigen är det hos tonårsmorsan jag hittat länkar o reflektioner som jag sedan tittat vidare på, hon har tidigare tagit upp ämnet flera gånger, bland annat här o jag har intresserat följt tankegångarna. Spontant så känner jag att det finns betydligt viktigare kvinnofrågor i vårt samhälle än den om slöjans vara eller icke vara. Men när det börjar pratas förbud o när vissa säger ”de får ta seden dit de kommer” då ser jag rött, kanske mest i det senare alternativet. Mariasomisången har i sitt inlägg formulerat tankar kring ett eventuellt förbud som jag tycker är kloka.

Jag vet att jag aldrig varit svenskare än då jag bott utomlands. Jag vet att jag skulle vara mycket ovillig att bryta med mitt språk, min kultur, mina vanor o ovanor om jag flyttade utomlands. Anpassa mig på ytan lite, så att jag passar in o inte bryter alltför många tabun – ja. Men anpassa mig i mina värderingar, mitt sätt att tolka världen o mitt sätt att relatera till mina medmänniskor skulle jag värna om – om inte slåss med näbbar o klor för. Om jag skulle tvingas fly – av någon orsak till ett land långt borta – skulle jag mycket ogärna ta till mig de delar i deras kultur, sätt att klä sig o värderingar som inte ligger nära mina egna.

För mig handlar det om att empatiskt kunna sätta sig in i att gå några steg i någon annans skor, känna in hur det ser ut från dennes utsikts torn.Jag är emot ALLA former av förtryck o diskriminering. Om o då hijab, niqab, eller burka används för att begränsa kvinnan ogillar jag det o är emot det. Niqab o burka skulle jag heller inte kunna tänka mig att själv använda, oavsett religion. Men jag håller med Jigartalas som skriver bland annat:

Att fokusera så här överdrivet mkt på slöjan gör att man missar de viktiga frågorna som är aktuella för alla kvinnor det vill säga vad vi gör med oss själva och för vem. Vi kan ju fråga oss vad det är för ett samhälle där massvis med unga tjejer känner att de måste lägga in plast i sina bröst, där mängder av kvinnor har ätstörningar och där högsta drömmen för många är att bli foto modell. Där en kvinna ska vara både heltidsarbetande, mamma, snygg och älskarinna för att vara lyckad. Där män badar med stora shorts medan kvinnor är hänvisade till två små tygbitar. Är det detta som är frihet?

Jag håller med henne o fråga själv  – är detta frihet? Är det frihet för våra tonåringar, o ofta redan ännu yngre, att införlivas i vår kulturella hets med allt från underklädsmode till märkes kläder?Har du ”fel” kläder så är du fel. Att bedömas efter hur du passar in i mallen av utseende med kroppsfixering o smink, på barns nivå utan möjlighet till skydd av vuxenvärlden.

Tjejer i lågstadiet som tror sig vara ”för” tjocka, ”för” fula, som stöts ut ur gruppen och/eller får utstå mobbing i åratal – med alla psykiska o känslomässiga sår det ger för livet.  Förresten är det sällan så mycket bättre i vuxenvärlden. Även vuxna kvinnor bedömmer o värderar ytligt varandra utifrån kropsstorlek o klädstil, liksom männen gör utifrån kroppsstorlek o klädstil – men åt olika extremer.

Vi begränsar oss själva som kvinnor då vi följer våra normer i vår västerländska kultur!

Ibland kan jag då tänka att en hijabklädstil kanske ändå underlättar, kanske tar den bort de mest extrema avarterna som jag ser i vår västerländska kroppsfixerade kultur. Jag minns mitt skolår i latinamerika med skoluniform, smink o smyckes förbud. Där användes detta för att inte urskilja social o ekonomisk status, alla skulle vara lika i skolan – vilket förstås var en ytlig anpassning. Under ytan hade alla ändå full koll på detta o med vem det var OK att prata o umgås….

Jag uppskattar fortfarande att gå klädd i arbetsuniform på jobbet o slippa bli bedömd i mitt bristande intresse för mode o min bristande förmåga till klädval. Jag vill ju bara vara mig själv o bli bedömd för mitt inre – inte för mitt yttre, o är det detta kvinnor som väljer hijab har som skäl då har jag full förståelse o kan faktiskt känna mig lite avundsjuk på deras möjlighet till yttre avskärmning. Nu är det ju bara muslimer som kan välja att bära hijab, vad jag vet, o som fritänkarare i min andlighet passar jag inte in. Dessutom skulle det sannolikt kunna ses som olämpligt att bära hijab på min arbetsplats…

Om vi svenska kvinnor bar hijab skulle vi dessutom slippa oroa oss för vad mössan/cykelhjälmen gör med frisyren 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer leave one →
 1. 22 oktober 2009 09:52

  Intressanta tankeställningar. Som du vet så är jag oerhört splittrad i den här frågan själv. Jag får aldrig någon riktig ordning, känns det som. Det beror nog på att det är väldigt individuellt om det faktiskt hämmar en person att bära dessa slöjor eller om det upplevs som en frihet. Hmmmm… funderar vidare!

 2. Beslöjad betyder inte muslim eller förtryckt permalink
  10 september 2013 21:34

  Jag reagerade starkt på detta stycke och har därför skrivit ett långt svar.

  ”Jag vill ju bara vara mig själv o bli bedömd för mitt inre – inte för mitt yttre, o är det detta kvinnor som väljer hijab har som skäl då har jag full förståelse o kan faktiskt känna mig lite avundsjuk på deras möjlighet till yttre avskärmning. Nu är det ju bara muslimer som kan välja att bära hijab, vad jag vet, o som fritänkarare i min andlighet passar jag inte in.”

  Som en ickemuslimsk kvinna som först provat på att bära och sedan i flera år burit detta plagg som muslimerna nu kallar Hijab (tidigare kallades det khemar) som en del av min klädstil så kan jag ju tala om att det självklart går att göra! Även i ett ytterst sekulärt land som Sverige utan stöd från familj, släktingar eller någon religiös grupp. Helt själv helt enkelt. Om man bara har viljan. Jag definierar mig som fritänkare i min andlighet då jag inte tillhör någon religiös församling. Om jag måste definiera min tro så är jag närmast messiansk. Definitivt inte trinitariansk kristen eller muslim. Gick ur svenska kyrkan så fort jag blev myndig, då jag inte tycker att man ska vara med i någon organisation där man inte tror på själva trosbekännelsen. Har sedan genom åren varit en sökare och läst på mer än de flesta om olika religioner och religiösa inriktningar. Har även kommit i kontakt med väldigt många religiösa människor. Kan tala om att det finns många mindre kända församlingar av tex judar, mandéer, kristna och messianska troende där kvinnorna bär dessa former av slöjor som i populärkulturen kallas Islamska idag. ÄVEN väldigt heltäckande ansiktsslöjor, tänk niqab och långa klädnader. Detta till och med i USA och i Israel av alla ställen. Men ingen religiös grupp ska ha copyright på detta plagg tycker jag.

  De första muslimska kvinnorna blev tillsagda att klä sig på detta sätt för att bli igenkända som troende kvinnor. På den tiden bar judiska kvinnor i just det området ansiktsslöjor och kristna kvinnor bar väldigt heltäckande slöjor och modesta klädnader också. Både judar och kristna omnämns som troende människor i koranen. Med andra ord sade Muhammed från början åt muslimska kvinnor att kopiera andra monoteistiskt troende kvinnors klädstil. Alla dessa former av kläder har en betydligt äldre historia än Islam. Jag har ingenting emot att muslimerna har kopierat dessa plagg, men det stör mig när de omnämns som flaggor för Islam och ännu värre som förtryckande per definition. Särskilt då jag kommit i kontakt med många andra kvinnor av en massa olika trosinriktningar som precis som mig helt självständigt valt att bära dessa former av plagg. Och hur kan jag veta att de beslöjade muslimska unga kvinnorna jag träffat verkligen inte blivit pressade till det? Ja, därför att deras mödrar och systrar inte burit slöja eller särskilt modesta kläder.

  Angående möjligheten till yttre avskärmning så kan jag utifrån personlig erfarenhet berätta att du har lite fel i ditt antagande. Då jag burit detta plagg både utan och med kors så vet jag att plagget oavsett fördomar om religion snarare ger mer uppmärksamhet än att inte bära det. (Naturligtvis eftersom det är ganska ovanligt i Sverige idag.) Hursomheldst så betyder inte det, som många bedyrar, att kvinnor som väljer att bära detta plagg bara är uppmärksamhetssökande. Jag har inte bett om att behöva sticka ut pga att kvinnor i allmänhet i det samhälle jag föddes in i slutade bära huuvudsjalar innan jag föddes in här. Skulle faktiskt mycket hellre ha left i en tid då det var vanligare. Skulle dock inte vilja försöka tvinga på någon detta plagg bara för att jag skulle bli mindre utstirrad, även om det låg i min makt. Vilket jag tycker är mer modest än att inte klä sig så att man sticker ut. Jag hatar det när människor tror sig veta andras intentioner. Och jag klär mig INTE för att få uppmärksamhet till mig själv. No claim to fame.

  Ändå är det ju samtidigt så att för oss som själva väljer att beslöja våra kroppar och hår så blir våra kroppar våra egna även visuellt. Vi är själva i kontroll över vem som får se dem och när och DET känns väldigt kraftfullt. Så länge vi inte tas ifrån den makten av lagar som förbjuder detta på många offentliga platser, vilket har hänt inte bara i Frankrike och Europa. Utan även till exempel i Turkiet, Sydafrika, Nigeria, Tunisien, Egypten, Somalia och till och med en gång i tiden i Iran. Det har varit och är fortfarande på sina håll lika hårda straff för att täcka över håret som det är för att inte göra det i Iran. Detta uppmärksammas förståss inte i västerländsk media. För övrigt pågår också dessa absurda diskussioner i många länder om att förbjuda kvinnor att täcka över håret eftersom att täcka över mer än män gör ses som en symbol för förtryck för kvinnor. (Om en man frivilligt valde att täcka över sitt hår skulle det dock inte ses som förtryck.) Hycklande nog ses det inte som symboliskt för förtryck att kvinnor visar upp mer än män gör och det pågår inga diskussioner om att samtidigt förbjuda de typiska kläderna för kvinnor i den värsta sortens förtryck i världen- alla miljoner sexslavar.

  Vill gärna tipsa om boken Snow av Orhan Pamuk. Han försökte att skildra varför kvinnor i en by i Turkiet begick självmord när förbudet mot slöjan trädde i kraft där och vilka grymma metoder som användes för att försöka tvinga dem att ta av sig detta plagg. Den är alltså verklighetsbaserad, fast i boken skildras inget av självmorden, utan endast ett av dem nämns. Den mest intressanta karaktären är enligt mig en kvinna som arbetat som fotomodell av den sort som visar upp avklätt mode, som sedan flyttat från storstaden till byn och börjat bära slöja och modesta kläder. Teaterkuppen är också en historisk händelse som verkligen ägt rum och väldigt intressant rent psykologiskt vad gäller politisk propaganda. I princip blir alla kvinnorna så psyologiskt pressade att börja klä sig västerländskt utan slöjor och modesta kläder att de inte har något val. men det hela ska framstå som om dessa kvinnor gör det av egen vilja och med glädje kastar av sig sitt förtryck. Allt tack vare det fantastiska politiska partiet, som befriat dem.

  Slutligen vill jag säga att detta plagg kan användas som ett redskap för förtryck liksom DET ALLRA MESTA om det används i det syftet. Men det kan också användas som ett redskap för makt för kvinnan som bär det själv. Särskilt i det västerländska samhället där många fler unga muslimska kvinnor började bära det efter elfte septermber 2001 för att kunna bli identifierade som muslimer och krossa fördommar om att alla muslimer är potentiella terrorister och att alla muslimska kvinnor är förtryckta. Och av särartsfeminister som upptäckt att det ger en sorts makt i ett samhälle där kvinnor värderas efter i vilken grad de är ögongodis åt alla män. Om detta tygstycke skulle förbjudas på några offentliga platser i Sverige kommer jag säkerligen raka av mig håret och sörja. Jag personligen älskar detta plagg och upplevelsen av att kunna bära det och få ha till och med mitt hår för mig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: