Hoppa till innehåll

Det brann i huvudet på mig

21 oktober 2009

Måndag kväll då jag äntligen tagit mig hem från jobbet, efter en bra dag med input från kollegor som gjorde att jag kände mig kreativ o fylld med energi, kikade jag ut på tonårsmorsans blogg o läste hennes inlägg om Sverigedemokraternas partiledares debattartikel. Underbara tonårsmorsan kallade den ”Vi måste lära oss att leva tillsammans och inte hata”. Den kvinnan är klok o har stort civilkurage o mod som gång på gång kastar sig in i debatten på en saklig men ändå personlig nivå. Tack Fatou för att du är den du är!

Jag iddes o hann inte läsa alla de mängder med länkar på temat som hon lagt dit, rätt många hade förstås reagerat på debattartikeln. Istället kikade jag på kommentarerna hon fått på sitt inlägg. Då brann det i huvudet på mig. En människa vid namn Tess skrev följande:

Jag skiter fullständigt i hudfärg, men det jag INTE kan ignorera är hur vissa folk beter sig, och av någon outgrundlig anledning så är det ofta icke-svenskfödda som beter sig på det i mitt tycke olämpliga sättet.
Vad tycker du om “att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, “? Dina döttrar är lämpliga offer.
Vad tycker du om att folk står i vårdköer för operationer samtidigt som “att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar”?
Blanda inte in ras i det här. Det handlar om hur en kultur tar över en annan, och jag är oroad över hur den svenska kulturen begravs.

Nu efteråt har jag insett att hennes ”citat” till delar är klippt ur just denna partiledares debattartikel…. Vad får de allt från??? Hur som, jag gick igång på detta o svarade denna okända Tess ute i cyberymden:

Va´ skönt att du inte bryr dig om hudfärg – det gör inte jag heller :-)
Vilka är då de icke svenskfödda i dina ögon? är det den som är född utomlands eller är det invandrare i första, andra eller tredje generation? eller är det våra “till hälften” invandrarbarn? de som har en svensk o en utländsk förälder?
Vilket beteende är det du syftar på? som just icke svensk födda utför?

Jag förstår inte vad du pratar om!

Vem påstår att Sverige har flest våldtäkter i Europa? Vem påstår att just muslimska män skulle vara överrepresenterade bland förövarna? Är detta din faktabild Tess? Vart har du hämtat den?
Kanske är det så att kvinnor i Sverige vågar anmäla våldtäkter i högre utsträckning är andra? Att kvinnor i Sverige börjat inse att de har rätt till sin egen kropp o att ingen man har rätt att använda den för sin egen skull – bara för att han kan. Våldtäkt förkommer i ALLA kulturer – det är ett problem mycket större än frågan om ras. Den handlar om manligt o kvinnligt men framför allt om MAKT.

Du tar upp svenska vårdköer till operationer o ställer det mot omskärelse av småpojkar. Vet du att i USA omskärs majoriteten av småpojkarna, av alla folkslag o raser – av hygieniska skäl? Det är INTE främst en fråga för muslimer och/eller judar.

Är det något världen har problem med då det kommer till kultur så är det INTE den muslimska kulturens eventuella övertagande av världen utan den amerikanska kulturens övertagande o inflytande på HELA världen. Där kan man snacka om kulturell makt o inflytande i enorma mått. Följer vi vårt amerikaniserade mönster i vårdfrågor, vilket vi gör med alla privatiseringar så är vi snart där, kanske även hygienisk omskärelse kommer till Sverige – men det är då den amerikanska modellen vi härmar, inte den muslimska.

Den svenska kulturen begravs aldrig, du o jag o våra barn o våra vänner för vidare de goda delarna i vårt kulturarv, som tur är sållas de mindre goda delarna bort lite i taget då vi blir klokare o lär av goda förebilder o intryck från den övriga världen.

Jag har nu i efterhand insett att kommentarer egentligen är till för att kommentera just blogg inlägget, inte till att svara på andras kommentarer…. men jag kunde inte låta bli. Jag hoppas tonårsmorsan har överseende. Det blir så där för mig emellanåt, då någon berör ett ämne som berör mig med argument tagna ur luften o med dessa sprider vidare rent trams. O detta trams finns det folks som tror på för de har ”läst någonstans att så ÄR det”. Kanske är det just vad denna Tess råkat ut för (?) Har läst o trott på debattartikeln av partiledaren o trott att den är faktabaserad o ”sann”.

Jag vet att jag inte har patent på sanningen på något sätt. Alla har vi rätt att se saker o ting ur olika synvinklar o bör försöka se dem från den andras utsikts torn. Gå i denna andras skor en stund o betrakta därifrån. Tyvärr är det inte vad man gör då man läser vad någon skrivit, tar in vad någon sagt o tar till sig det som fakta.

Jag har alltid lika svårt att ställa mig i en t ex rasists eller en sverigedemokrats utsikts torn, gå i dennes skor. Jag är inte kapabel att se det de ser, förstå det de förstår. Jag har mött dem många gånger genom åren o faktiskt försökt. Frågan som slår mig är: är det jag som inte är kapabel eller är det deras värderingar o argument som inte håller? Trots självrannsakan o viss självkännedom är jag benägen att tro på det sista. Men jag vill oxå påpeka att det är just värderingarna o argumenten jag fokuserar på. Deras lika rättigheter/skyldigheter, deras värde som människor, individer, föräldrar, syskon, söner o döttrar o s v ifrågasätter jag INTE.

Jag har en devis i mitt liv ”någons pappa, någons bror, någons son” – oavsett kön, ras, sexuell läggning, politisk eller religiös åskådning o s v. Alla har ett unikt värde o alla har unika relationer till någon annan. Vi människor är beroende av varandra i våra liv, vi är här för att lära o leva TILLSAMMANS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

One Comment leave one →
  1. 21 oktober 2009 11:32

    Ja, det är svårt att hålla huvudet kallt i vissa debatter, men samtidigt viktigt att ta dem ibland. När det gäller att svara på andras kommentarer, så tycker jag visst att man ska göra det, om man vill. För det är ju på så sätt man får igång en debatt. Ibland leder det ju också till något, även om det inte alltid är så.

    Jag tycker det var väldigt bra att du svarade på den kommentaren och jag gör det själv hos både mina egna och andra bloggare om jag känner att jag har något att tillföra.

    Tack också för dina fina ord och tack för att du kikade förbi igår! Kram! ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: