Hoppa till innehåll

Mitt interna arbetsminnes begränsning

19 oktober 2009

De senaste veckorna har sjuksköterskegruppen på jobbet pratat arbetsbeskrivning, dels på vår handledning, dels på verksamhetsdialogen o dels på APT. Vad är det som ingår i vårt uppdrag? Vad är det vi gör som vi egentligen inte borde göra? Vad är det som gör att vi känner att vi inte mäktar med? Att det blir för mycket för oss?

Vi såg snabbt att mejlbombningen från chefer o andra överordnade i organisationen är ett stort problem. På APT bad vi så chefen att istället för att vidarebefordra alla mejl hon får till oss – sammanställa ett par mejl i veckan med en sammanfattning av de mejl hon fått i olika ämnen, men att avgränsa dem till sånt som faktiskt berör oss. Vi bad alltså chefen ha lite is i magen, bilda sig en uppfattning i olika frågor, fatta för vår verksamhet relevanta beslut  innan hon förmedlar informationsflödet vidare till oss.

Vi kom fram till att vi skulle titta på vår arbetsbeskrivning o se hur den stämmer överens med verkligheten. Ingen kände förstås till hur vår arbetsbeskrivning ser ut – men – vi har fått den på mjelen 🙂 förstås för ungefär ett halvår sedan då vi senast tagit upp frågan. Så kan det vara, det kommer mycket mejl o många bifogade filer. Det mesta ögnar vi igenom o tänker att det ska jag läsa sen när jag hinner – o sen med hinner kommer aldrig o hälsar på. Dessutom har det ju hunnit komma många hundra fler mejl som hänvisats till sen när jag hinner

I fredags eftermiddag dök i alla fall detta tillfälle upp. Jag hade kunnat träffa patienter, jag hade kunnat ta ut någon av mina trettio timmars flex jag aldrig kan/hinner ta ut men istället valde jag att leta upp arbetsbeskrivningen o påbörja en lista över Vad är det egentligen jag gör?

Jag läste arbetsbeskrivningen, jag hittade en påbörjad lista från i våras över vad vi sjuksköterskor skrivit ner som arbetsuppgifter o jag började sammanställa. Självklart blev jag inte färdig med detta, självklart måste mina kollegor titta igenom den o komplettera – men ändå lite tydligt blev det för mig.

  • Jag fick ihop mellan 5 & 10 rena sjuksköterskeuppgifter
  • Jag fick ihop mellan 40 & 45 administrativa uppgifter
  • Utöver detta tillkom sånt som städning av lokaler, transportera blodprover o apoteksvaror

Jag blev sjuksköterska för att syssla med den översta punkten, det är den kompetens jag har o det är syftet med min närvaro på arbetsplatsen – det är vad jag VILL syssla med.

Det är sysslorna i mitten som stör. Alla de större o mindre delar jag ska/måste ha koll på för att systemet ska vara patientsäkert o ge god o säker vård samtidigt som samverkan med interna o externa kollegor ska fungera. Det är detta som gör att mitt interna arbetsminne är fullt. Diffar jag på någon del så får det konsekvenser, missar jag att kolla något eller någon annan i denna del så får det konsekvenser.

Det är inte så konstigt att jag har svårt att hålla fokus o använda mitt arbetsminne i privatlivet, jag har mina metoder för att underlätta minnet – om detta kan du läsa här. Jag är bara mäniska o min hjärna har begränsade resurser – det blir fullt i mitt arbetsminne. Jag vet att jag har en stor simultankapacitet, jag är van att hålla många bollar i luften samtidigt o jag är van att kompensera mitt arbetsminnes begränsningar med olika metoder. Ändå finns det en gräns för vad jag kan hantera, den gränsen ligger närmare just nu. En dag i taget –

Jag letade runt på bloggportalen för att se om jag kunde få tips o idéer från andra som bloggat i ämnet – men nej, inget att fynda där inte utöver mejlbombning mot riksdagen om FRA lagen. Arbetsbeskrivningar hade väckt än mindre bloggare. Har du tänkt i dessa banor? Kommit fram till något klokt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: