Hoppa till innehåll

Ynglets o mitt nya samarbete

15 oktober 2009

Ynglet o jag har krigat rätt länge kring städning o vad jag förväntar mig att han gör hemma, om detta har jag tidigare skrivit här. Vi har även diskuterat kring utbetalning av studiebidrag, vilket jag skrivit om här. Grälen var återkommande varje månad.

Min upplevelse var att han gjorde en ansträngning precis lagom i tid till nästa utbetalning av studiebidraget, däremellan låg alla aktivitet nere från hans sida. Hans upplevelse var sannolikt att jag var otroligt tjatig o grinig,

Till saken hör att jag har haft lite svårt att sätta gränser för mina tonåringar. Jag blir ju så glad o nöjd då han är go o glad, då han är delaktig eller hjälper till lite hemma.Till slut gav jag upp – jag nådde min botten vad gällde hans beteende.  Jag definierade studiebidraget som en billig avgift för hotellverksamheten jag bedriver här hemma. Han har därefter inte fått pengar av mig.

Nu går det ju ingen större ekonomisk nöd på ynglet, han har regelbundet dragit in egna pengar i snart ett år. Rent krasst har han bättre ekonomi för löpande utgifter än mig. Jag säger inte att han har mer pengar, men de han har kan han köpa pizza, max, läsk o chips mm för utan att det sätter några spår i hushållsbudgetten. Skulle jag spendera nån tusenlapp i månaden på sånt skulle jag inte ha råd att betala våra räkningar….

Nu har vi infört ett delvis nytt system. Jag meddelar inför en helg, ungefär var tredje vecka, att nu är det dags att städa lägenheten. Då får han ge besked om vilken dag o tid vi hjälps åt o gör det. Jag har slutat att städa själv en kväll eller helg – jag städade ju alltid i irritation/frustration o det ledde bara till bitterhet. Det blir inte städat så ofta – men det blir gjort gemensamt!

Vi har fortfarande kvar att ta sådant som disk, matlagning, gå ut med sopor, handla, plocka undan efter sig o torka av bord. Dessutom hans nya variant att diverse kompisar bara ”råkar” sova över här utan att jag vet om det. Det blir på sätt o vis ännu mera av hotellverksamhet…

Han tycker att det alltid finns en bättre tid att göra saker på, o det är alltid SEN – vilket innebär att jag gör det. Han tycker dessutom att det är ofint att väcka mig för att fråga om någon/några får sova över här – schysst i och för sig, men går det till så hemma hos kompisarna? Vaknar andra föräldrar o går till jobbet på morgonen o ser en massa skor i hallen = ungdomar som sover över(?)

Jag undrar även över när ynglets empati förmåga ska öka något. Då jag är sjuk eller däckad av migrän ser det goda ynglet ändå att det är mitt självklara jobb att diska, handla, laga mat. Den dagen han i ett sådan läge erbjuder sig att göra det för att han ser/vet att jag är dålig ligger lååångt fram i tiden. Konstigt nog ser han det som självklart att jag tar hand om honom då han är sjuk…..

Nu har vi då för andra gången fått till denna städning av lägenheten o några andra moment har fungerat ett par gånger. Vad händer – jo ynglet undrar när han ska få sitt studiebidrag OCH alla de jag är skyldig honom. Nu är det ju så att det inte kommit mer än ett studiebidrag i höst så dessa mina skulder till honom kan han glömma *ler*. Sen funderar jag – om studiebidraget nu skulle vara min ersättning för att han inte är delaktig på den nivån jag kräver av honom, ska han då kunna få ut det när han uppfyller 3 av 10 kriterier?

Mitt spontana svar blev förstås NEJ, han får allt visa över längre tid att han förstår innebörden av delaktighet i hushållsarbetet o göra betydligt mer utan att jag tjatar o ber honom. Dessutom är det väl så att då man tjänar egna pengar så börjar man betala hemma…

En annan morsa som irriteras över ohjälpsamma tonåringar bloggar här, o tonårsmorsan bloggar här om tonåringars budgett som inte räcker till.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: