Hoppa till innehåll

Datahaveri

13 oktober 2009

dataMin stora dator har strulat under en längre tid nu. Den är ett hemmabygge som en vän i Gävle gjorde år mig (en vän jag fick ett härligt mejl av häromdagen – tack L*) det var precis innan jag tog mod till mig o vågade bygga datorer själv. Därefter byggde jag ihop en var åt ungdomarna. Men denna burk har faktiskt ett proffs trixat ihop – L* alltså, inte jag.

Nu är det ju så att datorer åldras rätt fort, eller åtminstone komponenterna den består av. Ny teknik kommer hela tiden o det som var ny teknik då är uråldrig nu. Livslängden är inte heller så oerhört hög på datakomponenter, tanken är väl att vi ska köpa nytt vartannat år…

I december formaterade jag om mjukvaran o övergick från internet explorer till mozilla firefox. Sannolikt fick jag bort en del trojaner då också så jag vet att mjukvaran håller måttet. Jag hade en del funderingar på att även överge windows o gå till den fria konkurrenten – men det får allt vänta till nästa mjukvaruhaveri.

Under våren noterade jag att usb-portarna på moderkortet la av en efter en, löste det genom att köpa en modernare usb-hub där jag pluggade in allt jag behövde. Sedan dess har jag haft i bakhuvudet att jag sannolikt skulle råka ut för ett komplett datahaveri framöver.

För ett par veckor sedan noterade jag att datorn inte alltid startade på första försöket, den fick ström men gick inte igång. Det blev lite ” trial and error” o jag gick allt mer över till laptopen som var en säkrare kort. Jag förberedde mig lite genom att kopiera över bilder o musik jag ville ha koll på/kvar till en fristående hårddisk.

Laptopen är ju lite söt den med… då det är en äldre modell som av o till bestämmer sig för att låsa sig i felsäkert läge (det var därför jag fick ärva den av släktingar) Dessutom går det inte att låsa den nedre delen, under tangentbordet, vilket kan driva mig till vansinne. Då jag skriver så flippar markören plötsligt iväg till okänd position o fortsätter skriva där – det gäller att ha uppmärksamheten fästad på skärmen o markören hela tiden  *suck*

I onsdags lyckades jag få igång den stora burken o brände några CD skivor jag lovat M*. Nästa gång jag försökte var den hel död. Det är ju inte så allvarligt som det låter, allt finns kvar på mina hårddiskar o försvinner inte – det är moderkortet som gett upp. Förutsätter jag….

Men att byta moderkort har jag ingen lust med själv. Det är ju liksom grundplåten i datorn, bakom allt annat. Jag ids inte plocka bort allting o börja om från början. Har jag blivit lat tro? eller bara smartare? eller rikare? Nu har jag helt sonika lämnat in den stora burken till en mindre datafirma o bett dem byta moderkort, samtidigt ska de eventuellt få fixa lite kylning till alla de hårddiskar jag tryckt in i burken som säkerligen far lite illa i värmen från maskineriet.

Det känns ganska rimligt. Jag behöver inte vara duktig o ”kan själv” hysterin kan jag lägga på hyllan, jag är sjuksköterska o INTE datatekniker. Lite ångest över vad prislappen kommer att bli får jag förstås. Det var en härlig, o billigare, tid då jag kunde åka över till L*en kväll, lära mig något nytt om datorerer, komponenter, felsökning, mixtring o annat moj – o bara bjuda på en sockerkaka eller två 🙂

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: