Hoppa till innehåll

Alltid samma tjafs om självklara sysslor

01 februari 2009
Har under eftermiddag o kväll haft en antal dispyter med mitt yngel, detta är något av en följetong vid månadsskiftet ”när ska jag få mina pengar”.

Vad ska han ha klarat av innan jag betalar ut pengarna? Temat kan variera lite från gång till gång, inget är självklart. I höstas hade jag som grundregel att han skulle ha varit i skolan, men det finns så mycket mer som ingår i vårt gemensamma hushåll…

Är det bara smutsig disk som ska ut ur hans rum? Eller ska den diskas också? Ingår stinkande tomma mjölkförpackningar i denna kategori? (även om bara jag känner stanken) Ska tomma läskflaskor tas ut? Ska bord o fönsterbrädor röjas fram?

Ska soporna tömmas en gång i månaden? ska de ut i soprummet? eller kan de stå på hallgolvet i ett par dagar? Eller kanske står det soporna fritt att frodas så länge det behagar o inte ramlar ur de två papperskorgarna?

Är det bara smutsiga kläder som ska plockas upp från golvet? eller ska ren tvätt läggas i lådorna också? Ska kanske till och med golvet damsugas? Kanske även under sängen?

Ska detta enbart ske vid månadsskiftet? – för att studiebidraget kommer då – eller kan det förväntas ske typ varje vecka? eller varje dag???

Har jag som den andra delen i vårt tvåpersoners hushåll rätt att förvänta mig att ynglet damsuger lägenheten varannan gång? Städar toalett/badrum varannan gång? Eller kanske i alla fall varannan månad? Nu har han damsugit o skurat köket – vilket var ett krav från mig efter två kvällars slaskande med fritering i olja som skvätte ner ALLT – då tycket han att han gjort sin del… 10 av 70 kvadrat är städat.

Att köksluckorna behöver befrias från olja är säkerligen en petitess, att hyllorna ovan spisen dryper… sånt ingår inte i en tonårings begreppsvärld… o jag orkar inte dra in det i diskussionen. Orkar inte med att lyssna på ännu ett vredesutbrott.

Jag är inte så petig med städningen hemma som det kanske låter. Mitt mått är ”framkomlighet o hemtrevnad” o jag städar faktiskt inte ens när jag ska få besök. Vilket jag alltid gjorde förr – i panik att blir dömd som lortgris – uppfostrad som jag är med ”fattig men hel o ren”.
Det är alltså egentligen inte städningen detta handlar om utan att jag vill uppfostra min son till en man som har insikt i att hemmet inte sköter sig självt utan kräver delaktighet av alla som bor i det – en man som är beredd att göra sin del.

Ynglet tycker ofta att jag trakasserar honom, ihop med hans syster då hon är hemma, för att han är ensam man. Han hävdar att det är mina feministiska tankar som stör. Han kan verkligen få mig att misstro min egen förmåga till klartänkthet o förstånd. Är jag så in i helvete småaktig som han hävdar eller är det hans sätt att få tyst på mig o vinna kampen – slippa engagera sig o ta ansvar för vårt gemensamma hem.

Snart är han stor nog att ha ett eget hem. Vissa dagar längtar jag dit. Då jag bara har mig själv att städa efter, bara tvätta mina egna kläder, handla min egen mjölk – som jag knappt dricker men ändå bär hem i enorma mängder – diska min egen disk o blankt kunna strunta i att laga mat (vilket jag redan börjat öva mig på)

En dag i taget – men idag känner jag mig less på att försöka fostra

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: