Hoppa till innehåll

Yngeljobb

05 november 2008

Ynglet kom hem sent igår från sthlm, o var sprudlande lycklig redan då han ringde o sa att han skulle bli sen. Han var med en polare på en musikbutik vid Odenplan o kollade på värsta förstärkarna, högtalarna o dj utrustning – hans favorit prylar vid sidan av militärutrustning.
Lyckan bestod i att han erbjöds praktik där, gratisjobb alltså, i fyrtio timmar. Sen skulle de ge honom jobb på riktigt på kvällar o helger, med timön. Vilken lycka för ett yngel 🙂

Mitt förtroende för ”privata arbetsgivare” som ger ungdomar jobb har minskat rätt drastiskt den senaste året, då jag sett o insett hur ungdomar (ynglet bl a) utnyttjas som gratis arbetskraft. Ungdomarna tror gott om alla o litar på deras utsagor o eventuella löften, eller ibland glidande sanningar. De egna företagarna har gudalika glorior – men inte i mina ögon längre då.

Jag hoppas att denna gång blir annorlunda o att det blir något vettigt o rikt på positiva erfarenheter, men redan idag känner jag mig tveksam, ynglet borde ha varit hemma nu – o det är han inte. Inte nåbar på mobilen heller *suck* det har jag alltid lika svårt att ta.

Hur han ska orka, först gå i skolan hela dan o sen jobba flera timmar på kvällen o på helgerna. Jag satte en tydlig gräns. Går det ut över skolan så sätter jag stopp för ”jobbet”, ingen misskötsel accepteras. Teckenekonomin hemma gäller fortfarande den med, vissa hushållsuppgifter ska skötas av ynglet varje vecka. Ynglet orkar allt då viljan finns, men hur ska han orka hålla kvar viljan (?) även för skola o hushåll.

En dag i taget –

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: