Hoppa till innehåll

Kroppsnorm – lukrativt ideal

28 oktober 2008

Läste en krönika i Omvårdnadsmagasinet av Anna Jansson igår – intressant!

fettpanikenI debattboken Fettpaniken framkommer fakta om svenskarnas förbättrade matvanor o minskade hjärt- o kärlsjukdomar – som vi aldrig får se siffror på. Ifrågasätts gör om det kan vara så att vi blir tvångsmatade med åsikten att övervikt är livsfarligt o att alla fakta som inte stämmer med detta påstående sorteras bort… vissa studier får helt klart större genomslagskraft än andra.

Följ pengarna så hittar du motivet till fettpaniken. Vem tjänar på alla kostprodukter för viktreducering, alla träningsredakap, alla kurer, alla tidningar med bästa metoden o s v Att en promenad om dagen skulle vara den effektivaste åtgärden för att förbättra vårt hälsoläge är ytterst sannolikt- men promenader är ju gratis – alltså tystas detta faktum ner. Problemet är faktiskt inte att vi är lite överviktiga till mans o kvinns, utan att vi rör oss för lite.

De stora pengarna i världen finns i vapen, droger, porr – och i vår rädsla att inte duga! Hur mycket pengar är inte kvinnor beredda att lägga på kläder, skor, smink till att börja med. Sen kommer allt annat som följer på vårt kroppsideal. I min lilla stad i Colombia, där jag levde som utbytesstudent för snart 20 år sedan, var det en självklarhet med skönhetsoperationer. Jag ser även här i Sverige nu hur vanliga kvinnor väljer att tatuera ögonbryn o läppkonturer t ex.duktig

Att vara den perfekta kvinnan är ett mål – rent fysiskt, samtidigt ska hon vara den perfekta mamman, partnern, yrkesarbetaren, kompisen, dottern….. o s v Jag vill inte var med i denna klubb – jag begär omedelbart utträde! För att hjälpa mig själv i det beslutet tänker jag befästa o stärka det genom att läsa ”Duktig flicka – om konsten att räcka till, även för sig själv”

En dag i taget –

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: