Hoppa till innehåll

Att inte sätta värde på sig själv

07 oktober 2008

Min självaktning har varit oerhört låg. Jag har inte tyckt om mig själv o inte satt värde på mig. Jag har varit oerhört kritisk mot mig själv, känt mig dum, otillräcklig, ful & värdelös. Gummiklubban har jag, symboliskt, drämt i huvudet miljontals gånger. Jag kunde älta sådant jag sagt eller gjort i dagar – jag kunde skämmas för sånt som andra sannolikt inte ens la märket till. (Jag trodde på något vis att jag var i centrum för allas uppmärksamhet – vilket jag förstås inte var *ler* )

Det paradoxala med denna typ av känslor är att man själv försöker kompensera dem genom att visa upp en fasad av duktighet, genom att ställa oerhört höga krav på sig själv. Som en liten trotsig treåring har jag sagt ”kan själv”, fast jag inte alls kunde. Men med envishet o en dröm om att duga något till var det bara att fortsätta framåt, jag hade inget val.

När jag så insåg att jag inte kunde själv, att jag behövde hjälp, började jag möta människor som såg mig, min kramp o min inre styrka. Medmänniskor som tyckte om mig som jag var, som satte värde på mig. När jag vågade släppa in andra i mitt liv, övade mig på att lita på dem – småningom växte även min tillit till mig själv. Att få spegla sig i människor som värnar om en, som bryr sig o är kärleksfulla – det kan starta den inre reparationsprocessen. Det jag inte kunde få av mina föräldrar som barn, kom till mig i möten med andra vuxna senare i livet.

Jag kan fortfarande se tendenser till dessa känslor o beteenden i mig, både på jobbet o privat. Säkerligen är de en bidragande orsak till att jag jobbar så mycket o strävar efter att vara duktig, att göra allt rätt o att ha total koll på läget, lägga mig i saker som inte är mitt bord. Jag tar ansvar för sådant som inte är mitt, tar över o tar slut på mina krafter. Nya insikter kommer hela tiden, då är det bara att erkänna för mig själv, berätta för en annan människa (o göra det verkligt) o sen försöka förändras.

En dag i taget!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: